<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=293060264527225&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

FRAMGÅNGSRIK FÖRSÄLJNING

Sagan om 80/20

Posted by Alexander Rydberg on 2019-11-10 20:41

 

I Oktober 2019 nominerades Adsensus till "Årets Initiativ 2019" av Ledarna inom Privat Tjänstesektor. Läs nedan hur the man with the plan beskriver det uppmärksammade initiativet med egna ord. 


Sagan om 80/20

adsensus 80-20 modellen

För några år sedan satt jag och läste om ett IT-företag i Australien som gav sina anställda möjligheten att driva egna utvecklingsprojekt vid sidan om sin anställning. Vid en eller fler givna tidpunkter, jag minns faktiskt inte riktigt, så gick man in i “färdigställande” under två-tre dagar. De som hade en minimum viable product fick visa upp den och söka stöd för att vidareutveckla. Det påminde lite om tv-programmet Draknästet (Shark Tank/Dragon´s Den) där innovatörer och entreprenörer får söka kapital och kompetens hos en panel med investerare. Om produkten fick tummen upp fick utvecklaren möjlighet att på sikt få ett delägarskap i ett bolag tillsammans med sin nuvarande arbetsgivare. Effekterna blev bland annat en högre motivation och kompetensutvecklingskurva hos de anställda.

 

I ungefär samma veva hade vi besök av en man från arbetsmiljöverket. En herre som alldeles uppenbart varit hos många företag och pratat fysisk arbetsmiljö. Hela hans portfölj av diskussionsunderlag, frågebatteri och mätpunkter handlade om huruvida personalen hade tillgång till hjälm, om det fanns räcken i trappan, höj- och sänkbara skrivbord, handskydd för att motverka karpaltunnelsyndrom eller musarm med mera. Men det han uttryckligen var där för att diskutera var psykisk ohälsa - den nya typen av hälsopandemi bland dagens företag. Stress, utmattning och överarbete var frekvent återkommande ammunition i mannens arsenal för att få oss att vidta nödvändiga åtgärder. Åtgärderna var att i ett excel ark fylla i vad vi gjorde för att motverka stress, t.ex, vem som var ansvarig och till när detta skulle vara gjort. Om det inte var gjort i tid var excel så fiffigt utformat att då kunde man bara byta ut datumet mot ett senare, förklarade han. Jag vet inte om det var min nedlåtande ton när jag tackade honom för hans projektplan som gjorde att han aldrig återvände för att följa upp vårt systematiska arbetsmiljöarbete, men likväl så har han ännu inte återvänt.

 

Innan någon sparkar bakut helt så vill jag tydliggöra att stress, utmattning, överarbete, dålig arbetsmiljö i fysisk eller psykisk form inkluderat både hjälm, avsaknad av resurser, påverkan på sin situation eller mobbing t.ex är saker som vi tar mycket allvarligt på. För oss är det en sådan självklarhet att värna om våra medmänniskor att ett excel ark, för att tydliggöra det, i det närmaste framstår som stötande - även om tanken bakom såklart var god.

 

Tillbaka till det Australiensiska företaget. Det som slog mig i sammanhanget var att de som utvecklade egna produkter gjorde det på sin egen tid. De jobbade alltså sina fulla 40 timmar i veckan och utöver det utvecklade de egna produkter som de fick ett par arbetsdagar på sig att färdigställa till en presentation för sina drakar. De hade flextid, de kunde påverka sina arbetsuppgifter i stor utsträckning, de lärde sig massor både av kollegor och i sina egna projekt - de fann en mening i att kunna jobba fram något eget, något de trodde på. Effekterna var minskad sjukfrånvaro, mindre upplevd stress, ökad anställningstid och väldigt höga poäng på mätningar om hur god arbetsplatsen var. Min slutsats blev att det inte handlar om hur många timmar man jobbar. Det handlar om vilken kontroll man har över sagda timmar, hur man kan påverka sin arbetssituation, hur man känner att man utvecklas professionellt och som person, hur man finner mening med det man gör och balans mellan det professionella och det privata.

 

Tankar formades och jag tog fram ett löst förslag för något år sedan som byggde på en modell jag kallade 80/20-principen. Den ska inte förväxlas med Paretoprincipen, som är en helt annan vilken jag fick erfara först efter att jag googlat min egen idé med förhoppningen om att någon annan kanske redan gjort jobbet och misstagen åt mig. Det har någon säkert, men jag har inte lyckats hitta det - eller snarare jag har inte letat särskilt noga. Under åren har jag haft idén gnagandes i bakhuvudet men fick egentligen inget större genomslag hos min ledningsgrupp; “när vi redan har häcken full av jobb ska vi då minska vår arbetstid med 20%? - Otänkbart, om något borde vi jobba mer, längre dagar, helger...”.

 

Vi spolar fram till 2019 och jag fick möjligheten att ta över rodret på skutan som är Adsensus. Min vision är att skapa en koncern med flera, oberoende men samverkande dotterbolag, i vilka varje medarbetare finner syfte, utveckling och glädje. Timingen kunde egentligen inte varit bättre eftersom flera av våra partners bestämt sig för att de ville pyssla med annat på obestämd tid. Min parhäst, Axel, och jag fick uppdraget att bilda ny ledning, nya strukturer och nya metoder. Utöver att jag lyckats samla på mig en handfull människor, som förvånar mig dagligen med sin kombination av hjälpsamhet, omtänksamhet, energi och kompetens, så har vi tillsammans också implementerat 80/20-modellen.

 

Här skulle jag ju kunna sluta skriva och istället bara låta er hänga dinglandes på klippväggen, men jag vill ju inte göra er besvikna så ni kan väl lova mig en av två saker; 

  • klicka på länken som beskriver hur Ledarna inom privat tjänstesektor uppmärksammat initiativet. Vi mäter ju på alla interaktioner och det vore kul om jag kunde säga att mitt inlägg engagerat.
  • Hör av er om ni ser utmaningar, stora som små, inom er försäljning eller marknadsföring. Vi saknar fortfarande en handfull kunder för att känna oss helt nöjda med året och kanske kan ni kvala in på vår lista.

 

Så 80/20. Ganska enkelt egentligen; 80% av din tid som heltidsanställd hos Adsensus jobbar du med din huvudsakliga uppgift, 20% får du tillgängligt att kompetensutveckla på vilket sätt du känner, återhämta dig, gå en utbildning eller workshop, onlinekurs, träna, reflektera, läsa en god bok eller skruva ihop en IKEA-möbel till vårt kontor. vad som är gör att du blir bättre eller mår bättre, eller båda. Vi tror nämligen att om du ska kunna ligga längst fram i utvecklingen måste du få tid att utveckla dig själv. Vi tror dessutom att om du får tid att återhämta dig och reflektera över vad du gjort, och hur, så blir du både mer effektiv och mer produktiv. Vi tror dessutom att du kommer att må bättre och le lite mer på vägen till jobbet. Så istället för att låta en pandemi av stress skölja över dig och dina kollegor låt istället ett brett leende smitta av sig. När allt kommer till kritan så är det ju bara ett jobb och på det stora hela är det aldrig så viktigt som ditt eller dina medmänniskors välmående. Med de orden, för jag in i vårt excel ark för systematiskt arbetsmiljöarbete, att jag missat min deadline med en dag men att nu är den här posten skriven och därmed är dörren öppen för de av er som är nyfikna på hur 80/20 funkar i praktiken så att även andra företags arbetsmiljöer kan bli systematiskt bättre. 

Nyfiken på att veta mer om effekterna av 80/20 modellen, hör av dig så tar vi det över en kopp kaffe! 

Topics: Adsensus, Entreprenörskap, teambuilding, Motivation, Ledarskap, Kompetensutveckling, Utveckling, 80/20 modellen,, bolagsutveckling