<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=293060264527225&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

FRAMGÅNGSRIK FÖRSÄLJNING

Länken mellan kompetensutveckling och motivation

Posted by Ingrid Sandlund on 2019-12-02 16:10
Find me on:

 

Nu när hösten verkligen slagit klorna i Landet Lagom, och vintern snart är på intåg, så har sängen en tendens att hålla hårt i en om de kalla morgnarna. 

Så vad är det som får dig att ta steget och kasta av dig täcket, och sätta fötterna på det kalla golvet?

Vad får dig att när du öppnar dörren ut, inte vända dig om och gå in i värmen igen? 

Vad är det som motiverar dig?

Är Pengar = Motivation?

adsensus cash motivation

Vi som jobbar inom sälj har länge fått höra att det som motiverar människor och kanske framför allt säljare mest är pengar. 

Många ledare och chefer tror fortfarande att det är den främsta motiverande faktorn. Så till den grad att man låter medarbetare gå utan större kamp när man inte längre kan erbjuda högre lön. (Kaye och Jordan-Evans 2000)

Säljare och chefer motiveras av provision och högre lön. Punkt. 

Idag kan vi med säkerhet säga att så inte är fallet. Studie efter studie har visat att det som motiverar människor är: 

  1. Deras medarbetare 
  2. Möjligheten att utvecklas. 

Så var börjar man?

Det kan låta som historien om hönan och ägget. 

Kompetensutveckling motiverar, men alla som har suttit omotiverade i skolbänken kan vittna om att det även behövs en hel del motivation för att lära sig någonting nytt.

Man motiveras av kompetensutveckling, men behöver motivation för att kompetensutvecklas.

I en studie från 2015 (Farcas och Roxana 2015), så talas det om vikten av att organisationers satsningar på kompetensutveckling inte bara ska ske utifrån eget perspektiv, utan att det är viktigt med utbildningar som är motiverande och utvecklande utifrån medarbetarnas perspektiv

Man behöver med andra ord ta hänsyn till vad medarbetarna faktiskt vill utveckla, både hos sig själva och i sin yrkesroll. 

Det låter kanske torrt, men summa summarum är att man främst motiveras av utveckling inom de områden man faktiskt redan är intresserade av. 

Så ta de delarna du älskar att jobba med. Är inte dessa ämnena de som är lite roligare att läsa om? 

Om du i Omniappen på morgonen ser att det står någonting om just ditt område, är det inte den artikeln du väljer att läsa?

Om du själv får välja vad du vill utvecklas inom, kommer alltså det att göra dig mer självständig och mer motiverad i ditt arbete!

 

Ta chansen att få rådgivning och tips kring: Marketing automation, Inbound Marketing eller mötesbokning idag! (Vi bjuder på kaffe -och mötet, kostnadsfritt! ;)

 

Tillbaka till pengar

För oftast är det ju där problemet ligger, eller?

Megaföretag som Google kan satsa mycket på kompetensutveckling, men det är en lyx som mindre företag inte har råd med.. eller?

Kompetensutveckling är naturligtvis en investering, men en klok investering i dina medarbetare. Jag skulle snarare vilja påstå att om du vill ha motiverade och engagerade medarbetare så har du inte råd att undvika kompetensutveckling. 

Flertalet undersökningar har gjorts som visar att ju mer motiverade medarbetarna är på arbetsplatsen, desto mer konkurrenskraftigt blir företaget. (Boxall 2014, Kaye & Jordan-Evans 2000)

Vi stannar därför betydligt längre på arbetsplatser där vi är mer motiverade när vi utvecklas både i vår yrkesroll och privat. (Kaye & Jordan-Evans 2000)

Dessutom kommer de trivas bättre, jobba effektivare, och minska sjukskrivningar. 

Perfekt!

 

Så vad får dig att lämna sängen?

Jag hoppas att alla som läser det här har ett intresse av sitt jobb. 

Visst har man också även monotona delar av sitt jobb, men tänk om du kontinuerligt hade fått möjligheten att utforska och fördjupa dig i de delar som du faktiskt tycker är intressanta, spännande, och roliga. 

Hade inte det varit roligare att komma till jobbet då?

Hade det inte varit lite lättare att ta sig ur sängen när det är extra kallt och den varma sängen är lite extra lockande?

Och hade det inte varit riktigt jävla spännande att se vad nytt arbetsdagen har att ge?


------------

Referenser:

Andersson, P. & Fejes, A. (2010). Kunskapers värde validering i teori och praktik. Johanneshov: TPB. 

Boxall, P. Hutchison, A. Wassenaar, B (2014) How do high-involvement work processes influence employee outcomes? An examination of the mediating roles of skill utilisation and intrinsic motivation. The International Journal of Human Resource Management, 2015. Vol. 26, No. 13, 1737–1752, DOI: 10.1080/09585192.2014.962070.

Farcas, A. Roxana, D. (2015) The role of training in organizational and employee development. Revista Academiei Fortelor Terestre. 2015, Vol. 20 Issue 3, p367- 372. 6p.

Kaye, Beverly & Jordan-Evans, Sharon. (2000). Slå vakt om företagets kompetens: Konsten att behålla medarbetare. Stockholm: Svenska förlaget 

Topics: Entreprenörskap, teambuilding, leadership, Motivation, Ledarskap, Kompetensutveckling, Utveckling, Money